Brabantstadstudie
Logo Logo

Uit onze Brabantstadstudie blijkt Den Bosch op een aantal thema’s uit te blinken: de stad Den Bosch kent een grote vraag naar woningen voor starters en gezinnen en er is een hoog animo voor woon- en werkgebieden waarin plaats is voor community en collectief. Tegelijk heeft Den Bosch een actueel en urgent watervraagstuk: water in relatie tot veiligheid, kwaliteit, retentie en daarmee ook koeling. Door deze wensen en maatschappelijke opgaven te verenigen, kan Den Bosch zich opnieuw positioneren. Hoe? Door dicht bij haar kenmerkende historische karakter(s) te blijven.

Lees verder

Om de onderzoeksresultaten van Brabantstadstudie ruimtelijk te vertalen, hebben we initiatiefvoorstellen opgesteld in de 5 Brabantse steden. Als uitgangspunt bij deze initiatiefplannen geldt: ‘geen eigen grondpositie’. Dat betekent dat we naar mogelijke ontwikkelingen toewerken vanuit nieuwe coalities en gedeeld belang, samenwerkend en -lerend. De uitzondering bevestigt echter de regel: hierbij lichten we als eerste een initiatiefplan uit, op een locatie waar we wel degelijk ‘positie’ hebben: het Campinaterrein in Eindhoven.

Lees verder

Wonen op z’n Brabants staat gelijk aan tevreden én gezellig wonen. In de afgelopen maanden hebben we deze en andere belangrijke resultaten van de Brabantstadstudie uitgelicht. De 5 grootste steden van Brabant kwamen aan bod, net als thema’s als woningmarktdynamiek en duurzame mobiliteit. Wat is een fijner moment dan het einde van het jaar om de opvallendste zaken nog eens op een rij te zetten?

Lees verder

Ik moest even snel rekenen: hoe lang woon ík eigenlijk al in Helmond? Toen mijn vrouw en ik 24 jaar geleden als begin 30'ers besloten om Eindhoven te verlaten en in Helmond ons 1e huis te kopen, was dat toch wel een ding. De grote stad uit en weg van waar het gebeurt. Maar zo spannend als het toen voelde, zo logisch is het nu. Het lijkt of het nooit anders is geweest. In Dierdonk zijn we thuis.

Lees verder

Wereldwijd, landelijk, aan de keukentafel: (bijna) iedereen is op grote of kleine schaal bezig met het onderwerp duurzaamheid. Denk aan de klimaatprotesten, de transitie naar gasloos wonen of afval scheiden. Ook in onze Brabantstadstudie is aandacht voor duurzaamheid. Al eerder lichtten we de ideale duurzame leefomgeving uit, nu zoomen we in op duurzame mobiliteit. Onder meer op autodelen: 3 op de 10 Brabanders heeft hier (mogelijk) belangstelling voor. Met name huishoudens met kinderen!

Lees verder

In eerdere artikelen maakten we al een voorzichtige vergelijking met ons vorige onderzoek: de Brabantstadstudie 2014-2015. Een vergelijkbaar onderzoek, maar in een veranderde context: ten opzichte van toen is de woningmarkt flink aangetrokken. Hoe anders zijn de bevindingen en resultaten nu écht ten opzichte van toen? Een gedetailleerde vergelijking tussen de 2 studies.

Lees verder

Een micro-appartement in de binnenstad, gedeelde voorzieningen en duurzaam wonen ondanks hogere woonlasten. De Brabander van nu denkt niet meer zo traditioneel over wonen. Dit komt mede door de populariteit van de stad, de krappe en dure woningmarkt en de relatief beperkte ruimte in met name het stadscentrum. Welke interesses hebben de bewoners van de 5 Brabantse steden als het gaat om (ver)nieuw(ende) woonconcepten?

Lees verder

“De stad is van ons!” “Wij bezitten de stad!” “De gemeente zou óns op een voetstuk moeten plaatsen, niet de ondernemers!” Deze en nog veel andere strijdbare oneliners schoten door de ruimte. Waar was ik? Teruggeworpen naar de jaren 60; een bijeenkomst van de Provo’s? Beland in een krakershol? Bij een meet-up van de Gele Hesjes? Niets van dit alles.

Lees verder

De Nederlandse én Brabantse woningmarkt zijn snel veranderd in de afgelopen jaren. Zaten we ten tijde van de 1e Brabantstadstudie nog in de crisis; nu is er vooral krapte. De prijzen van bestaande en nieuwe woningen zijn in de 5 Brabantse steden flink gestegen en het bestaande woningaanbod is hard gedaald. Hoge woningprijzen en weinig doorstroom zorgen voor druk op de woningmarkt. Dat merken ook de Brabanders.

Lees verder

Het DNA van Eindhoven

Eindhoven is een dynamische stad, die zich heeft ontwikkeld van industriestad tot internationale kennisstad. Maar ook een stad van 2 snelheden. Terwijl twee derde van de respondenten in Eindhoven de voorkeur geeft aan een eengezinswoning, is er ook een relatief grote interesse voor vernieuwende (woon-)concepten: 62% van de Eindhovenaren heeft hier (misschien) interesse in! Uit de onderzoeken blijkt verder dat Eindhoven ten opzichte van de andere steden de meeste eenpersoonshuishoudens heeft. Alles horen over Eindhoven? We hebben de pagina over Eindhoven aangevuld met onderzoeksresultaten!

Lees verder

Onze website gebruikt kleine bestanden, cookies genaamd, waarmee wij jouw online ervaring kunnen personaliseren. Door verder gebruik te maken van deze website of door te klikken op 'accepteren' ga je met deze cookies akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.