Brabantstadstudie
Logo Logo

In eerdere artikelen maakten we al een voorzichtige vergelijking met ons vorige onderzoek: de Brabantstadstudie 2014-2015. Een vergelijkbaar onderzoek, maar in een veranderde context: ten opzichte van toen is de woningmarkt flink aangetrokken. Hoe anders zijn de bevindingen en resultaten nu écht ten opzichte van toen? Een gedetailleerde vergelijking tussen de 2 studies.

Lees verder

Een micro-appartement in de binnenstad, gedeelde voorzieningen en duurzaam wonen ondanks hogere woonlasten. De Brabander van nu denkt niet meer zo traditioneel over wonen. Dit komt mede door de populariteit van de stad, de krappe en dure woningmarkt en de relatief beperkte ruimte in met name het stadscentrum. Welke interesses hebben de bewoners van de 5 Brabantse steden als het gaat om (ver)nieuw(ende) woonconcepten?

Lees verder

“De stad is van ons!” “Wij bezitten de stad!” “De gemeente zou óns op een voetstuk moeten plaatsen, niet de ondernemers!” Deze en nog veel andere strijdbare oneliners schoten door de ruimte. Waar was ik? Teruggeworpen naar de jaren 60; een bijeenkomst van de Provo’s? Beland in een krakershol? Bij een meet-up van de Gele Hesjes? Niets van dit alles.

Lees verder

De Nederlandse én Brabantse woningmarkt zijn snel veranderd in de afgelopen jaren. Zaten we ten tijde van de 1e Brabantstadstudie nog in de crisis; nu is er vooral krapte. De prijzen van bestaande en nieuwe woningen zijn in de 5 Brabantse steden flink gestegen en het bestaande woningaanbod is hard gedaald. Hoge woningprijzen en weinig doorstroom zorgen voor druk op de woningmarkt. Dat merken ook de Brabanders.

Lees verder

Het DNA van Eindhoven

Eindhoven is een dynamische stad, die zich heeft ontwikkeld van industriestad tot internationale kennisstad. Maar ook een stad van 2 snelheden. Terwijl twee derde van de respondenten in Eindhoven de voorkeur geeft aan een eengezinswoning, is er ook een relatief grote interesse voor vernieuwende (woon-)concepten: 62% van de Eindhovenaren heeft hier (misschien) interesse in! Uit de onderzoeken blijkt verder dat Eindhoven ten opzichte van de andere steden de meeste eenpersoonshuishoudens heeft. Alles horen over Eindhoven? We hebben de pagina over Eindhoven aangevuld met onderzoeksresultaten!

Lees verder

Het DNA van Tilburg

Tilburg is een stad met een tegendraads DNA. Dat zien we goed terug in de onderzoeksresultaten. Hoewel veel van onze respondenten uit Tilburg toch vooral houden van een traditionele woonomgeving, met grote woningen in ruim opgezette wijken, zijn er genoeg andere woonwensen om rekening mee te houden. Opvallend is bijvoorbeeld het hoge percentage huishoudens - waaronder ook veel gezinnen - dat bij een eventuele verhuizing het liefst in het stadscentrum wil wonen.  Alles horen over Tilburg? We hebben de pagina over Tilburg aangevuld met onderzoeksresultaten!

Lees verder

De afgestudeerden die blijven plakken, de gezinnen die kindvriendelijk willen wonen, de empty nesters die weer (of nog altijd) reuring zoeken. Allerlei mensen vallen voor het wonen in de stad. Ruim driekwart van de stadse Brabanders die wij spraken, wil in eigen stad blijven wonen. En is daarbij zeer honkvast: een meerderheid blíjft het liefst in de huidige woonomgeving. Bouwen we nieuw in de stad, dan bouwen we dus grotendeels voor de huidige - gevarieerde groep - stadsbewoners.

Lees verder

Tijdens de eerste editie van Brabantstadstudie (2014) krabbelde de woningmarkt net op uit een dal. De afgelopen jaren waren daarentegen dynamisch met stevige woningprijsstijgingen en een forse daling van het woningaanbod. Zijn de woonwensen van de stedelijke Brabander in de loop van deze jaren veranderd? Stijn Boogerd, Sr. Real Estate Advisor bij BPD, aan het woord over Brabantstadstudie.

Lees verder

Brabantstadstudie beweegt!

Brabantstadstudie is dynamisch en continu in beweging! Deze dynamiek hebben we letterlijk in beeld gebracht met een video. En we hebben de onderzoeksopzet nog even op een rij gezet. Kijk je mee?

Lees verder

Het DNA van Den Bosch

Bosschenaren geven met een 8,1 een net zo hoog rapportcijfer aan hun stad als de Bredanaars. Ook in deze bourgondische stad waardeert men met name de sfeer en gezelligheid. 83% van de Bosschenaren wil dan ook in de eigen gemeente blijven wonen, wat een flinke stijging is ten opzichte van de 64% in 2014. De verhuisgeneigdheid (verhuisplannen binnen 2 jaar) van de groep 18 tot 35 jaar is met 59% het hoogste van de B5 (gemiddeld is dit voor de B5 40%). Wil je alle resultaten van Den Bosch bekijken? We hebben de pagina over Den Bosch aangevuld, dus lees snel mee!

Lees verder

Onze website gebruikt kleine bestanden, cookies genaamd, waarmee wij jouw online ervaring kunnen personaliseren. Door verder gebruik te maken van deze website of door te klikken op 'accepteren' ga je met deze cookies akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.