''Breda is met recht de parel van het zuiden; met zijn beeldbepalende Grote Kerk, groen omzoomde singels en elementen uit het rijke verleden van de koninklijke Nassaus. De kenmerken van de oude vesting- en garnizoensstad zijn nog overal zichtbaar. Daarnaast biedt Breda een pracht aan parken, hofjes, meanderende straten, winkels en gezellige Bourgondische bewoners. Een stad waar de inwoners best trots op zijn.''
‘Nassaustad’ Breda staat bekend om haar historische binnenstad en om haar gezellige karakter. Breda heeft in tegenstelling tot Tilburg en Eindhoven geen grote universiteit, maar er studeren aan onder andere de Avans en BUAS wél veel HBO-studenten: 21.000. De bevolking van Breda is wat betreft huishoudenssamenstelling (eenpersoons, stellen en gezinnen) en leeftijdsopbouw redelijk vergelijkbaar met het B5 gemiddelde. Het gemiddelde huishoudinkomen ligt in Breda - evenals in Den Bosch - hoger dan in Eindhoven, Helmond en Tilburg.
Breda is een aantrekkelijke woonstad en heeft binnen de gemeente diverse woonmilieus : een oude binnenstad, historische woonwijken (zoals Belcrum en Sportpark), oude voormalige dorpskernen binnen het stedelijk weefsel (Ginneken en Princenhage), grote naoorlogse uitbreidingswijken (Hoge Vucht), een grote bloemkoolwijk (Haagse Beemden) en een aantal dorpen (Prinsenbeek, Teteringen, Bavel en Ulvenhout). Een grote actuele opgave in Breda is VIA Breda; de transformatie van de spoorzone.
Dat Breda een aantrekkelijke stad is waar de meeste bewoners willen blijven wonen, blijkt uit de hoge tevredenheid (8,1 voor de stad en 7,7 voor de regio) en het grote aandeel Bredanaars (84%) dat in de gemeente wil blijven wonen. Sterkste punt van de stad is volgens de respondenten - net als voor de andere B5 steden - de sfeer en gezelligheid. Het aantal mensen dat in Breda wil blijven wonen is flink gestegen sinds 2014 (van 62% naar 84%). Dit maakt Bredanaars de meest honkvaste B5-inwoners. De bewoners van Breda en omgeving zijn minder verhuisgeneigd vergeleken met de andere B5 steden: slechts 16% van de volwassenen is verhuisgeneigd (gemiddeld 19% voor de B5).
De woningmarkt in Breda is met forse prijsstijgingen en een afname van het woningaanbod na de economische crisis snel hersteld. Breda is de duurste woonstad van de B5 en neemt op de BPD’s hittekaart voor koopwoningen na Eindhoven de hoogste plaats in. Vier op de tien bewoners in de regio Breda ervaart (heel) hoge woonlasten, wat flink hoger is dan het gemiddelde van 34% voor de B5. Deze hoge woonlasten gelden in het bijzonder voor Bredanaars (43%) en voor sociale huurders (43%). De belangrijkste consequenties voor deze bewoners zijn dat zij zuiniger leven en minder sparen. Verhuizen vanwege de (hoge) woonlasten wordt weinig overwogen.
Hoi, ik ben Stijn
Hoe kan ik je van dienst zijn? Heb je een vraag en wil je snel antwoord? Laten we even chatten!
Bedankt
Dank je voor je aanvraag.
We komen zo snel mogelijk bij je terug met een reactie.We proberen dit altijd binnen één werk dag te doen, dus houd je mailbox in de gaten.
Je bent nu geabonneerd voor de nieuwsbrief van Brabantstadstudie. Wil je als eerste de nieuwste informatie over een project en de bouwnummers ontvangen? Meld je dan snel aan, afhankelijk van de toewijzingsprocedure kan jouw aanmelddatum meewegen bij de verkoop!
Als je dit al weet dan kunnen wij je beter op de hoogte houden over deze woningen
Op basis van marktanalyse verbeteren wij jouw toekomstige leefomgeving.
We houden je per e-mail op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom [fases]. Dit betekent:
Je krijgt bericht als er schetsen, nieuwe beelden of plattegronden van woningen zijn.
Wanneer de definitieve prijzen beschikbaar zijn.
De indeling van de straten en locaties van woningen bekend zijn.
Wanneer er gestart wordt met verkoop van de woningen.
Voorrang bij de verkoop.
Je bezoekt de content vanuit Internet Explorer. Als je alle functionaliteiten binnen deze website wilt gebruiken dan raden we je aan om Chrome, Edge, Safari of browser X te gebruiken.