Expertmeeting: oog op woonwensen van de toekomst

4 juni '19

Hoe kunnen we het wonen in de vijf grootste Brabantse steden toekomstbestendig maken? Duurzaam en houdbaar in alle opzichten, en in lijn met de woonwensen van de inwoners? Professionals uit de vijf Brabantse steden gingen hierover op 17 april in gesprek. Samen reflecteerden zij op de bevindingen van het consumentenonderzoek van de Brabantstadstudie. En gingen tijdens deze expertmeeting in de LocHal in Tilburg concreet met nieuwe woonopgaven aan de slag.

Bevindingen consumentenonderzoek

De expertmeeting trapte af met de eerste bevindingen uit het consumentenonderzoek. Hoe tevreden zijn de inwoners van Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg eigenlijk met hun woonsituatie? En hoe verhoudt zich dat tot de inwoners van de omliggende dorpen? Wat is de gewenste woonsituatie - in ‘harde’ feiten en in ‘zachte’ waarden? Hoe kijkt de Brabantse stedeling naar de nieuwe opgaven waar we voor staan: duurzame woonconcepten, kleiner stedelijk wonen, autodelen of gezinswonen in de stad?

Toekomst verkennen met Farid Tabarki

Trendwatcher Farid Tabarki (Studio Zeitgeist en columnist van het Financieele Dagblad) bood de aanwezigen inspiratie en verdieping met zijn visie op de ‘vloeibare’ samenleving. Hij plaatste de resultaten van de Brabantstadstudie in breder perspectief en maakte hierbij visuele notulen (zie onderstaande afbeelding). Welke trends in het verleden zijn daadwerkelijk uitgekomen, welke ontwikkelingen gaan ons beeld van wonen sterk veranderen?

Visuele notulen

De experts aan de slag

De professionals van onder meer gemeenten en provincie, makelaars, Rabobanken en corporaties werkten hierna fanatiek aan nieuwe woonopgave-concepten. Per Brabantse stad, en in kleine groepjes. De resultaten van deze groepen werden beoordeeld door studenten van de hbo-opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle. Het winnende team kwam uit Den Bosch. Zij had de opgave ‘betaalbaarheid in de stad’ ingestoken vanuit geluk en positieve alternatieven: genoegen nemen met minder, meer vrijheid in plaats van maximale hypotheek en een coöperatieve constructie.

Bekijk de aftermovie van de Expertmeeting voor een impressie van de dag:

  Overzicht alle publicaties
  Meer over Brabantstadstudie