Column: Het nieuwe wonen in Den Bosch

29 januari '20

Den Bosch heeft de laatste jaren stevig geïnvesteerd in het creëren van veel woon- én werkgelegenheid. Bijvoorbeeld in het Paleiskwartier, aan de ‘andere kant’ van het station. In de buurt ligt nóg een stuk stad dat aandacht verdient: het EKP-terrein.

Een plek vol potentie en uitdagingen, zo mogen we het EKP-terrein Noord - het voormalige Expeditie Knooppunt van PostNL - wel noemen. Het EKP ligt tussen het spoor en het veemarktkwartier op loopafstand van het treinstation. Het gebied ligt dicht bij de Bossche binnenstad en direct aan de Dieze. Een gebied dat vraagt om een mix van wonen, werken, leren en ontspannen. BPD heeft – samen met partner Van Wijnen, MVRDV, (andere) ontwerpers en adviseurs – gedreven en vol ideeën aan een plan gewerkt. Het resultaat is een ambitieuze gebiedsontwikkeling, dat dit deel van Den Bosch duidelijk op de kaart zet.

image alt

Brabantstadstudie

Data, feiten en gegevens uit Brabantstadstudie zijn weer buitengewoon waardevol gebleken. Zo is duidelijk dat veel Bosschenaren in Den Bosch – een levendige Bourgondische stad – willen (blijven) wonen. Huidige inwoners geven hun stad een 8,1 uit 10. Onder verhuisgeneigde Bosschenaren (59% daarvan is tussen 18 en 35 jaar oud) scoort vooral de binnenstad hoog als gewenste woonomgeving. Appartementen zijn in Den Bosch een populair woningtype. Wel is Den Bosch een heel dure stad om te wonen; de prijzen van bestaande koopwoningen liggen binnen de 'Brabantse Big Five' alleen in Breda hoger. Hoge woonlasten blijken voor Bosschenaren een goede reden voor een potentiële verhuizing. Om te voorkomen dat zij om deze reden de stad verlaten, is het noodzakelijk dat de woningmarkt binnen de gemeente 's-Hertogenbosch in beweging komt.

image alt

Het Nieuwe Den Bosch

Met deze Brabantstadstudie-cijfers – en dus de wensen van de toekomstige bewoners – prominent in gedachten, kwam 'Het Nieuwe Bosch' tot stand. Een plan voor een nieuwe, levendige en sfeervolle stadswijk met veel betaalbare koop- en huurwoningen. Het nieuwe wonen, noemen wij dat. Een woonomgeving die qua kosten, functies en ruimte precies past bij de doelgroepen. Nu én zeker ook in de toekomst. Met het BPD Woningfonds blijven huurwoningen ook op de lange termijn toegankelijk en betaalbaar.

Stedelijke dynamiek

Door het woonprogramma – in ontwerp, typologie, eigendomsvorm en prijsklasse – gevarieerd en gedifferentieerd in te vullen, ontstaat in dit gebied een nieuwe stedelijke dynamiek. Daarnaast calculeerden we in Het Nieuwe Bosch ook ruimte in voor goede verblijfs- en ontmoetingsplekken en horeca. Een park aan de Dieze. Een Buurtkamer met gedeelde voorzieningen. Werkplekken voor zzp’ers. Met Kunstacademie Sint Joost in het hart van het plan is levendigheid en een stadse dynamiek gegarandeerd.

Duurzaamheid is ook de toekomst

Ook op het gebied van duurzaamheid en duurzame mobiliteit toont Het Nieuwe Bosch zich toekomstbestendig. Het station is op loopafstand en de buurt krijgt een autovrij binnengebied, met een lage parkeernorm en de mogelijkheid tot deelmobiliteitsvoorzieningen. Dit soort maatregelen maakt het gebied aantrekkelijk om te zien, prettig om te verblijven, veilig om te wandelen, fietsen en voor kinderen om te spelen.

Duurzaamheid is ook de toekomst

Helaas blijft 'Het Nieuwe Bosch' bij een plan, want we werden 2e in deze tender. Graag hadden we met dit plan samen met onze partner Van Wijnen een mooie bijdrage geleverd aan de toekomst van Den Bosch. Want door voormalige werkgebieden effectief te transformeren, laat de stad zich doorlopend vernieuwen; om relevant, interessant én actueel te (kunnen) blijven. Ongetwijfeld komt alle opgedane kennis in een volgend project in Den Bosch, of elders, gegarandeerd van pas.

Benieuwd naar ons verhaal in beelden? Bekijk deze presentatie van Het Nieuwe Bosch (pdf).

Frans van den Boomen
Senior Ontwikkelingsmanager BPD

Schema duurzaamheid Den Bosch

Het Nieuwe Bosch is een gezamenlijk plan van BPD en Van Wijnen. Voor het ontwerp van Het Nieuwe Bosch danken wij MVRDV. De artist impressions van Het Nieuwe Bosch zijn gemaakt door WAX.

Meer columns over Brabantstadstudie Terug naar het overzicht
Vragen, opmerkingen of ideeën? Neem contact met ons op!