Van Krokettenoverleg naar Brabantstadstudie: Provada 2019

6 juni '19

Met een Krokettenoverleg en een Brabantse worstenbroodjeslunch op het programma is de felrode stand van BrabantStad een verfrissende verschijning op de Provada. De kenmerkende Brabantse nuchterheid en humor, maar wel met de serieuze boodschap. Want of het nu gaat over biobased economy, social innovation en smart mobility, of over de transitie naar een groene economie, agrofood en high-tech: Brabant denkt vooruit. BPD kreeg hier de gelegenheid om de eerste bevindingen van de Brabantstadstudie 2018-2019 te presenteren.

image alt

In gesprek

Een uitgelezen plek om met betrokkenen uit de Brabant Stad gemeenten de eerste bevindingen uit het onderzoek van BPD en lokale Rabobanken naar de woonopgaven in de 5 grootste Brabantse steden - Breda, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond - te delen.  De bevindingen uit de Brabantstadstudie zijn in de eerste plaats een uitnodiging tot (nadere) gesprekken en debat over de woningmarkt en de woonopgaven van de toekomst.

Een eerste gesprek werd opgepakt door wethouders Yasin Torunoglu (gemeente Eindhoven), Oscar Dusschooten (gemeente Tilburg), Paul de Beer (gemeente Breda), door Tineke Kemperman (afdelingshoofd gemeente ’s-Hertogenbosch), Joost van der Geest (programmamanager Helmond) en Jos Goijaerts (woningcoöperatie Sint Trudo) in reactie op de bevindingen. Deze werden met het publiek getoetst door middel van een interactieve presentatie waar met de smartphone op de bevindingen gereageerd kon worden.

image alt

Opvallende bevindingen

Enkele opvallende eerste bevindingen:

  • Rond de 30.000 gezinnen in en rond de 5 grootste Brabantse steden hebben interesse in een gezinsappartement in de stad.
  • Bijna alle deelnemers op de Provada stand van BrabantStad dachten dat de vraag naar gezinsappartementen in Eindhoven het grootst zou zijn. Maar wat blijkt? Deze vraag is het grootst in Breda!
  • Eindhovenaren tot 35 jaar scoren het hoogst van alle steden als het gaat om de vraag naar delen van bijvoorbeeld (elektrische) auto's en unieke (kleine) woonconcepten. Zij ervaren daarentegen ook hoge woonlasten.
  • 40% van de Brabantse stedelingen heeft interesse in een vernieuwend duurzaam woonconcept.
  • Brabanders zijn honkvast! Maar liefst 76% blijft graag wonen in zijn/haar huidige gemeente, waarbij wijken in de buurt van het stadscentrum en aan de rand van een stad populair zijn.
  • De moderne stad Eindhoven nadert qua prijsniveau van woningen de historische steden Breda en Den Bosch.
  • Brabanders van 60+ willen het liefst in een appartement wonen en deze dan idealiter huren in plaats van kopen.

Op de Provada werd een folder uitgedeeld - en enthousiast ontvangen! - over de eerste bevindingen van Brabantstadstudie. De komende tijd delen we nog veel meer bevindingen op deze website! Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je onderaan deze website in voor de nieuwsbrief en je krijgt (max. 1x per maand) een nieuwsbrief met alle updates.

Alle publicaties Terug naar het overzicht
Het onderzoek van 2018-2019 Meer over Brabantstadstudie