Column

1 juli '19

De Brabantse woningmarkt kent een fors tekort aan woningen. Door een positief immigratiesaldo en een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens groeit het tekort. Productiecapaciteit van de sector en stijgende bouwkosten beperken de nieuwbouw. Het gevolg is een oververhitte markt met stijgende prijzen en een afnemend aanbod voor de woningzoekenden. Deze problematiek speelt met name in de vijf grootste Brabantse steden. De middeninkomens trekken hierbij overwegend aan het kortste eind. Terwijl een aangename en goed functionerende stad per definitie plek biedt aan mensen met uiteenlopende inkomens. We staan in Brabant dus voor een immense kwantitatieve én maatschappelijke opgave.

Om te weten te komen wat er precies aan de hand is en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het vraagstuk hebben we als BPD Regio Zuid met 5 lokale Rabobanken de handschoen opgepakt. Samen hebben we een vervolg gegeven aan Brabantstadstudie 2014. De 2018/2019 editie is een grootschalig onderzoek naar de woonwensen van inwoners van Breda, Helmond, Den Bosch, Tilburg en Eindhoven. Juist nú is het belangrijk om te horen hoe mensen willen wonen en wat andere betrokkenen zoals gemeentes en woningcorporaties ervaren.

De Brabantstadstudie bevindingen delen we niet in een papieren document dat je even doorbladert en vervolgens op de stapel ‘te lezen’ legt. We delen komende tijd alle onderzoeksresultaten op deze website. Met nieuwsberichten brengen we de bevindingen in hapklare brokken naar je toe. Door middel van een digitale nieuwsbrief houden we je de komende maanden hierbij betrokken. Een opvallende maar zeker bewuste keuze om zo de informatie voor alle betrokkenen open en toegankelijk aan te bieden en uit te dagen om toevoegingen te doen, die wij hier weer op de website kunnen delen. En zo een podium voor discussie te creëren.

image alt

In gesprek gaan

En natuurlijk gaan we ook op pad. We hebben eerder dit jaar een Expertmeeting georganiseerd. Hier gingen professionals van onder meer Brabantse gemeenten en provincie, makelaars, Rabobanken en corporaties in gesprek over onder andere de bevindingen van Brabantstadstudie en nieuwe woonconcepten. In juni heb ik de Brabantstadstudie mogen introduceren op de stand van BrabantStad tijdens de Provada, was ik te gast op de Brabant Vastgoed 2019 in Tilburg en op het congres van The Academy of Urbanism in Eindhoven. Deze momenten pakken we met beide handen aan. Om bevindingen te delen, deze door discussie aan te scherpen en in gesprek te gaan met betrokkenen over Brabantse woonwensen en oplossingen voor de woonopgaven.

image alt

Met mij vele Eindhovenaren

Brabantstadstudie is een onderzoek dat voor iedereen persoonlijk relevant is. Zo heb ik als bewoner van het centrum van Eindhoven daar mijn draai gevonden. Zonder privé terras en met gedeelde voorzieningen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen van een rijk aanbod aan voorzieningen op loop- en fietsafstand. Dat is mijn keuze, en wellicht een voorbeeld van een Brabander die 'openstaat voor deelvoorzieningen en een hoge interesse heeft in vernieuwende woonconcepten'. Het is mooi te zien dat dit soort bevindingen duidelijk naar voren komt in het onderzoek. Met mij dus nog vele Eindhovenaren, jong en oud. En ongetwijfeld ook vele andere Brabantse stedelingen.

Sneak peek - Enkele bevindingen uit de Brabantstadstudie

Samenvattend weten we als gebiedsontwikkelaar inmiddels wat ons te doen staat. Maar dit kunnen we duidelijk niet alleen. Laten we in gesprek blijven en met en van elkaar leren. Doe mee! Neem gerust contact met mij op of met een van mijn collega’s die betrokken zijn bij het onderzoek als je ideeën hebt hierover, wilt sparren of een bijdrage wilt leveren. Schrijf je ook vooral onderaan deze website in voor de nieuwsbrief. Dan houden we je sowieso komende tijd op de hoogte van alle bevindingen van Brabantstadstudie.

Erik Leijten – Directeur BPD Regio Zuid

Vragen? Neem contact op!
Alle publicaties Terug naar het overzicht
Alle columns over Brabantstadstudie Lees meer columns