Brabants Wonen
Logo Logo

Op zondagochtend met de kinderen ontbijten op het terras, even snel een boodschap halen: Brabantse gezinnen zien de voordelen van wonen in de stad. Ze wonen het liefst in een wijk in de buurt van het stadscentrum. Zo kunnen ze zelf kiezen voor de dynamiek van het centrum of voor de rust van de eigen woonomgeving.

Lees verder

Sfeer, groen en rust zijn de sterke punten van Helmond volgens de respondenten. Zoals een van de inwoners aangeeft: ‘Het is hier gewoon gemoedelijk.’ Ze zien verbeteringen in het voorzieningenaanbod en de veiligheid. De inwoners van de wijken Stiphout, West en Warande waarderen Helmond het hoogst: een 8,1 tegenover 7,5 voor de gehele stad. Wat overigens wel het laagste cijfer is als je dit vergelijkt met de andere Brabantse steden.  Alles horen over Helmond? We hebben de meest opvallende onderzoeksresultaten op de Helmond pagina toegevoegd! Bekijk ze snel...

Lees verder

De bouwvak is begonnen en hitterecords zijn verbroken; het is vakantieperiode! Ter lering en vermaak hebben wij deze vakantie de Brabantstadstudie puzzel. Straatoloog Pim van den Berg is voor ons op pad gegaan om het DNA van de Brabantse steden te vangen. Zijn rake observaties, omschrijvingen en beelden van de stad zijn verweven in ons onderzoek. Ook maakte hij op deze tocht door de Brabantse steden foto's van het straatbeeld tot aan mensen. Herken jij de steden op onderstaande foto's?

Lees verder

De deelnemers aan de Brabantstadstudie spraken zich uit over het thema Duurzaamheid. Ze deelden hun mening met ons over onder meer een gezonde woon- en leefomgeving, vernieuwende woonconcepten en verduurzaming van de eigen woning. Opvallend: klimaatadaptatie en circulariteit leven bij Brabantstadinwoners helemaal niet.

Lees verder

De Brabantse woningmarkt kent een fors tekort aan woningen. Door een positief immigratiesaldo en een groeiend aantal eenpersoonshuishoudens groeit het tekort. Productiecapaciteit van de sector en stijgende bouwkosten beperken de nieuwbouw. Het gevolg is een oververhitte markt met stijgende prijzen en een afnemend aanbod voor de woningzoekenden. Deze problematiek speelt met name in de vijf grootste Brabantse steden. De middeninkomens trekken hierbij overwegend aan het kortste eind. Terwijl een aangename en goed functionerende stad per definitie plek biedt aan mensen met uiteenlopende inkomens. We staan in Brabant dus voor een immense kwantitatieve én maatschappelijke opgave.

Lees verder

Met een Krokettenoverleg en een Brabantse worstenbroodjeslunch op het programma is de felrode stand van BrabantStad een verfrissende verschijning op de Provada. De kenmerkende Brabantse nuchterheid en humor, maar wel met de serieuze boodschap. Want of het nu gaat over biobased economy, social innovation en smart mobility, of over de transitie naar een groene economie, agrofood en high-tech: Brabant denkt vooruit. BPD kreeg hier de gelegenheid om de eerste bevindingen van de Brabantstadstudie 2018-2019 te presenteren.

Lees verder

Hoe kunnen we het wonen in de vijf grootste Brabantse steden toekomstbestendig maken? Duurzaam en houdbaar in alle opzichten, en in lijn met de woonwensen van de inwoners? Professionals uit de vijf Brabantse steden gingen hierover in gesprek. Samen reflecteerden zij op de bevindingen van het consumentenonderzoek van de Brabantstadstudie. En gingen tijdens deze expertmeeting in de LocHal in Tilburg concreet met nieuwe woonopgaven aan de slag.

Lees verder

Onze website gebruikt kleine bestanden, cookies genaamd, waarmee wij jouw online ervaring kunnen personaliseren. Door verder gebruik te maken van deze website of door te klikken op 'accepteren' ga je met deze cookies akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.